
Schema de ajutor de stat pentru HoReCa.
Ajutorul de stat Horeca se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri (sau rulaj in cazul agentiilor de turism) suferite în anul 2021, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%.
„Evaluăm cifra de afaceri a anului 2019, evaluăm cifra de afaceri a anului 2021 aferente codurilor CAEN autorizate și nu întreaga cifră de afaceri a unei companii care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu neapărat toate din domeniul HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20%.”
Baza de calcul va fi stabilită în 3 moduri, pentru diverse tipuri de beneficiari:
- Firmele care raportează cifra de afaceri vor primi 20% din cuantumul cu care a scăzut cifra de afaceri în anul 2021 față de 2019.
- Beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism conform art. 311 din Codul fiscal vor primi 20% din diferența dintre volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2019 și volumul din 2021.
- Beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, conform art 1, alin (5) din Legea contabilității 82/1991, vor primi 20% din diferența între încasările obișnuite din activitatea eligibilă pe anul 2019 și cele de pe anul 2021.
Raportul de expertiza contabila
Baza de calcul a ajutorului trebuie certificată și asumată fie de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă membru/membră al/a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), fie de către un auditor financiar sau o firmă de audit membru/membră a Camerei Auditorilor Financiari din România.
Echipa de experti contabili colaboratori cu Areaforu Srl, va ajuta cu raportul de expertiza contabil.
Costul Raportului de Expertiza Contabila :
- 510 lei pentru beneficiarii cu cifra de afaceri sub 100.000 euro
- 1100 lei pentru beneficiarii cu cifra de afaceri de peste 100.000 euro.
Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 800.000 euro/întreprindere, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro . Cifrele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.
Bugetul schemei de ajutor de stat va fi estimat la 500 milioane euro, echivalent lei, prin bugetul Ministerului Economiei și din fonduri europene.
Se estimează că vor primi ajutoare de stat 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.
Codurile CAEN eligibile la finanțare:
Agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN:
- 7911 – Activitati ale agentiilor turistice
- 7912 – Activitati ale tur-operatorilor
- 7990 – Alte servicii de rezervare si asistenta turistică, structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor
- 5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare
- 5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
- 5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
- 5590 – Alte servicii de cazare structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor
- 5610 – Restaurante
- 5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
- 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a.
- 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor
Ghizii de turism care desfășoară activități conform codului CAEN 7990 sunt eligibili, conform noilor modificari aduse Ordonantei 10.2021.
Activitățile sunt eligibile dacă sunt desfășurate în baza unor licențe de turism, certificate de clasificare, autorizații de funcționare sau atestate de ghid de turism valabile.
Calendar de implementare orientativ- schema ajutor HoReCa
Lansarea programului va incepe in mai/iunie, iar dupa semnarea contractului de finantare, plata ajutorului acordat se va face in maxim 30 de zile.
Dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate - conform noii OUG 10/2021.
Firmele beneficiarii vor fi obligate să mențină activitatea pentru care au primit finanțarea cel puțin 12 luni de la data plății, respectiv 24 de luni în cazul celor care au luat granturi de peste 200.000 de euro.
De ce echipa AREA4U?
Detinem PRIMELE Locuri La Nivel National
ATENTIE!!! – Prin nesemnarea contractului de consultanta generat de sistem - olograf prin touch screen acesta este NUL
Va multumim pentru conectarea cu noi. Va vom raspunde în scurt timp.
Va rugam sa va verificati adresa de email, atat casuta de inbox cat si cea de SPAM.
Doresti sa fii contactat pentru Ajutor Horeca?