IMPACTUL PAIELOR DE HARTIE ASUPRA MEDIULUI INCONJURATOR
Incepand cu anul 2021, in spatiul UE vor fi interzise produsele din plastic de unica folosinta paie, tacamuri sau farfurii, ca urmare a unei hotarari a Parlamentului European.
Peste 3 ani nu vor mai putea fi utilizate articole din plastic, precum:
- Furculitele, lingurile, linguritele, cutitele, paletine pentru amestecat cafea sau alte bauturi;
- Farfurii, boluri, casolete din plastic de unica folosinta;
- Paie;
- Betisoare de urechi sau baloane;
- Produse si alte recipiente pentru HoReCA si din plastic oxodegradabil; alte recipiente fabricate din polistiren expandat, utilizate pentru bauturi.
Conform rezolutiei votate de PE, statele membre, deci si Romania, vor trebui sa atinga pentru sticle din plastic un nivel de colectare de 90% pana in 2029 si 25% continut reciclat pana cel tarziu in 2025, iar in 2030 acesta va trebui sa atinga minim 30%.
Textul adoptat introduce raspunderea dupa principiul "poluatorul plateste", iar reglementarile prevad obligativitatea etichetarii privind impactul pe care il are mediului ca uarmare a aruncarii rezidurilor din plastic pe strada al paharelor de plastic sau a servetelelor umede.
Conform raportorului Frederique Ries: "reglementarile vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro - costul estimat al poluarii cu plastic in Europa pana in 2030. Europa are acum un model legislativ ce trebuie aparat si promovat la nivel international, avand in vedere natura globala a problematicii poluarii marine cauzate de plastic. Acest lucru este esential pentru planeta". Comisia Europeana estimeaza ca peste 80% din deseurile marine sunt din plastic, iar produsele ce vor fi interzise ar costitui cca 70% din totalul deseurilor marine. In plus, poluarea cu produse din plastic afecteaza organismele marine, pasari, pesti etc. Timpul de descompune al acestor deseuri este foarte lent, de aici si necesitatea interzicerii lor.
Pentru a veni in sprijinul aplicarii noilor reglementari, va propunem un proiect care sa inlocuiasca paiele de plastic cu cele din hartie, fapt de natura a avea avantaje evidente asupra mediului inconjurator. Astfel, datorita faptului ca paiele din hartie sunt biodegradabile si, deci, timpul de descompunere este foarte rapid, ele sunt considerate produse ecologice, prietenoase cu mediul inconjurator.
La nivel global, din ce in ce mai multe multinationale au ales, de buna voie, sa interzica utilizarea acestor paie de plastic, intrucat s-a constatat ca articolele din acest material se pot descompune in zeci sau sute de ani. Astfel, inlocuirea cu produse cum ar fi paiele din hartie este o solutie fezabila, menita sa reduca stocurile din depozitele de deseuri sau poluarea din mediul marin.
Proiectul Productie paie din hartie biodegradabila ofera nu doar o alternativa ecologica la paiele din plastic, ci ofera produse calitative, similare ca si calitate, durabile, cu un aspect placut, putand fi realizate intr-o multitudine de culori.
AVANTAJE ALE UTILIZARII PAIELOR DE HARTIE
- este mai igienic decat sa bea direct dintr-un pahar sau doza de suc;
- este mai practic si mai facil decat sa bea direct dintr-o sticla;
- gama variata de culori si modele;
ALTE PLUSURI
- paharele nu sunt patate de ruj;
- sunt atractive prin paleta culoristica adecvata diferitelor evenimente;
- pot fi personalizate.
ALTE UTILIZARI
- pentru persoanele cu varsta mai inaintata sau cu dizabilitati este mult mai comod sa bea apa sau alte lichide cu ajutorul paielor din hartie
- in cazul in care sunt ingerate din greseala, nu sunt periculoase pentru organism.