IMPACTUL PAIELOR DE HARTIE ASUPRA MEDIULUI INCONJURATOR

Eurodeputatii au aprobat miercuri interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unica folosinta precum farfurii, tacamuri sau paie.

Parlamentul a votat cu 560 de voturi pentru, 35 impotriva si 28 de abtineri acordul convenit cu ministrii UE, se arata intr-un comunicat al servicului de presa al PE.

Urmatoarele produse vor fi interzise in UE din 2021:

– Tacamuri din plastic de unica folosinta (furculite, cutite, linguri, betisoare)
– Farfurii din plastic de unica folosinta
– Paie din plastic
– Betisoare de urechi din plastic
– Betisoare din plastic pentru baloane
– Produse si recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil si recipiente pentru bauturi fabricate din polistiren expandat

De asemenea, statele membre vor trebui sa atinga un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic pana in 2029 si un obiectiv de 25% de continut reciclat pentru sticlele de plastic pana cel tarziu 2025, ce va creste pana la 30% in 2030.

Mai mult, textul consolideaza principiul „poluatorul plateste”, mai ales pentru tutun, prin introducerea raspunderii extinse a producatorilor. Acest concept se va aplica si in cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura ca producatorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectarii navoadelor pierdute in ape. Reglementarile prevad de asemenea obligativitatea etichetarii cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncarii pe strada a filtrelor de tigari de plastic, precum si a paharelor de plastic sau a servetelelor umede.

Raportorul Frederique Ries (ALDE, Belgia) a declarat: „Aceste reglementari vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro – costul estimat al poluarii cu plastic in Europa pana in 2030. Europa are acum un model legislativ ce trebuie aparat si promovat la nivel international, avand in vedere natura globala a problematicii poluarii marine cauzate de plastic. Acest lucru este esential pentru planeta”. Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deseurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de aceasta legislatie constituie 70% din totalul deseurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumuleaza in mari, oceane si pe plajele din UE si din intreaga lume. Urme de plastic sunt gasite in organismele marine precum broaste testoase, foci, balene si pasari, dar si in peste si fructe de mare, de aici fiind prezente in lantul alimentar uman, se mai arata in comunicatul PE.  

Utilizarea paielor de hartie prezinta numeroase avantaje comparativ cu cele realizate din plastic, in primul rand din perspectiva impactului ecologic pe care acesta il au cu mediul inconjurator. Paiele de baut realizate din hartie sunt biodegradabile, acest proces fiind unul rapid comparativ cu zecile de ani care sunt necesare pentru ca paiele de plastic sa fie complet descompuse.

Vocea impotriva pietei din plastic devine din ce in ce mai puternica si multe companii se angajeaza acum sa „refuze paiele”. Doar in Marea Britanie, se folosesc cca 8.5 miliarde de paie de unica folosinta anual. Intrucat plasticului ii poate lua aproximativ 500 de ani pentru a se descompune, o mare parte din acestea ajung in depozitele de deseuri si din ce in ce mai mult mediul marin, este o problema care nu poate fi ignorata.

Alegerea unei alternative viabile este importanta atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru perceptia clientului asupra afacerii dumneavoastra. In lumina acestui fapt, aceasta fabrica de paie de hartie este un raspuns la cererea pietei pentru o alternativa ecologica a paielor din plastic. Aceste paie nu se diferite atat de mult fata de alternativele lor de plastic la capitolul aspect si, in mod important, sunt complet reciclabile, biodegradabile si sunt perfect sigure din punct de vedere alimentar. Aceste paie sunt de 3 ori mai groase si au fost testate riguros pentru a se asigura ca vor ramane intr-o stare decenta in timpul consumului mediu de bauturi.

Continua imagine negative generate de presa in ceea ce priveste utilizarea paielor din plastic si reprosurile de eliminare a acestora pe mediul inconjurator au dus la numerosi consumatori care asteapta ca
intreprinderile sa faca un pas in directia mediului inconjurator. Din fericire, cu acest comutator simplu puteti face o mare diferenta.

AVANTAJELE PAIELOR DE HARTIE PENTRU COPII

  • paiul de hartie este mai igienic decat sa bea direct dintr-un pahar;
  • paiul de hartie este mai igienic decat sa puna gura pe o doza de de suc;
  • paiul de hartie este mai practic si usor decat sa bea direct dintr-o sticla;
  • paiele de hartie sunt oferite intr-o gama variata de culori si modele, atragand copiii sa fie dornici sa se hidrateze;

AVANTAJELE PAIELOR DE HARTIE PENTRU ADULTI

  • rujul nu ramane pe pahar
  • sunt atractive la petreceri, aducand culoare si voie buna oricarui eveniment
  • pot fi personalizabile 100% ceea ce ar face ca o petrecere sa fie unica pana in cel mai mic detaliu

AVANTAJELE PAIELOR DE HARTIE PENTRU VARSTNICI

  • nu doar copii pot fi incantati de un pai colorat ci si persoanele cu varsta mai inaintata
  • pentru o persoana cu dizabilitati este mult mai comod pentru sa se hidrateze folosind un pai din carton
  • paiele de carton nu prezinta nici un pericol daca sunt ingerate din greseala

Daca esti interesat de acest proiect, trimite-ne mesajul tau!